-
Curriculum
Docenten aan University College Roosevelt (UCR) creëren een leeromgeving waarin studenten worden gestimuleerd actief deel te nemen aan de les, voor zichzelf te denken zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen en hun eigen onderzoeksprojecten op te zetten. De studenten hebben de mogelijkheid van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat van gedachten te wisselen met hun medestudenten, en leren zichzelf op overtuigende wijze te uiten in geschreven en gesproken woord middels voordrachten, debatten en visuele presentaties.
UCR biedt een driejarige bacheloropleiding in Liberal Arts and Sciences (LAS). LAS is een onderwijsconcept waarbij studenten kunnen kennismaken met verschillende vakgebieden voordat ze uiteindelijk een richting kiezen. Het verschaft studenten met bijvoorbeeld een interesse in zowel filosofie als geneeskunde de gelegenheid om vakken van beide gebieden in één studie te combineren. LAS is het effectiefst in een kleinschalige omgeving. Aan UCR zijn daarom ongeveer 600 studenten verbonden, met gemiddeld 22 studenten per klas.
Elk jaar heeft UCR keuze uit meer dan 200 vakken binnen de afdelingen Arts & Humanities, Engineering, Science en Social Science. Uit dit aanbod stellen de studenten zelf een studieprogramma samen en volgen tijdens de drie jaar in Middelburg 24 vakken in totaal. Tijdens het eerste jaar volgen de studenten twee verplichte vakken om hun academische vaardigheden te ontwikkelen. Deze vakken (Academic Writing en Statistics) zijn voor alle studenten relevant, ongeacht op welke vakgebieden ze zich willen toeleggen. Er blijft zo nog ruimte over voor zes andere vakken. We adviseren de studenten deze te gebruiken om verschillende interesses te verkennen en de vakken over de verschillende departementen te spreiden.
Aan het einde van het eerste jaar kiezen ze dan hun hoofdrichting: de major. Hierbij hebben ze de keuze uit Arts & Humanities, Engineering, Science en Social Science, of een afdelingsoverstijgende (interdepartementale) major. De keuze van hun major bepaalt op welke vakgebieden studenten zich willen toespitsen. Het is de bedoeling dat ongeveer de helft van hun vakken die ze hebben gevolgd tegen de tijd dat ze afstuderen, binnen hun major vallen. Bovendien moeten ze binnen de gekozen vakgebieden een aantal keer het hoogste niveau vakken hebben behaald. In het tweede jaar verwachten we dat de studenten een helderder beeld hebben van wat ze willen doen. Vanaf dat moment volgen ze de gevorderde vakken binnen het aanbod. Dit is ook het moment om een eventuele minor, stage of uitwisseling te overwegen.
Het laatste jaar staat in het teken van het afronden van de opleiding. In dit stadium is het uiteraard belangrijk na te gaan of de studenten aan onze afstudeervereisten voldoen, maar bijvoorbeeld ook of ze alle benodigde vakken hebben gevolgd om zich te kunnen inschrijven voor de master van hun voorkeur. Verder werken de studenten in het derde jaar aan hun “senior project”. Dit significante individuele onderzoeksproject heeft tot doel de studenten voor te bereiden op hun toekomstige loopbaan.
Bij hun afstuderen ontvangen de studenten een Bachelor of Arts (B.A.) of een Bachelor of Science (B.Sc.) van UCR (en de Universiteit Utrecht). Het hangt af van hun major of het een B.A. of een B.Sc. wordt. Veel studenten die afstuderen aan UCR, schrijven zich aansluitend in voor een masteropleiding aan topuniversiteiten in zowel binnen- als buitenland.
-
Huisvesting
Volgens UCR beperkt leren zich niet tot het onderwijs in een klaslokaal. Ook de alledaagse interacties met andere mensen kunnen uiterst leerzaam zijn. Daarom wonen onze studenten verplicht op onze campus in Middelburg. Elke student is voor de gehele opleidingsduur verzekerd van een kamer op de UCR-campus.
Deze campus bevindt zich in het centrum van Middelburg, met in het hart het universiteitsgebouw (het voormalige stadhuis). De kamers zijn verdeeld over vier locaties, allemaal op loopafstand van UCR. Voor wie écht “op kamers” wil, zijn er de studentenhuizen op de locatie Bagijnhof. Hier hebben de studenten een eigen slaapkamer, terwijl ze de keuken en badkamer met enkele medestudenten delen. Op onze andere locaties wonen de studenten in studio’s. De woonruimte op de campus is geen eigendom van UCR, maar wordt beheerd door onze verhuurorganisatie Gapph Student Housing.
Op onze campus ligt de huur tussen 375 en 500 euro per maand. Dit bedrag is onder meer afhankelijk van de grootte van de kamer of studio. Voor bepaalde woonruimten kan huurtoeslag worden aangevraagd. Hierdoor kost wonen op de campus gemiddeld 400 euro per maand. De huur is inclusief faciliteiten als internet, maar exclusief maaltijden.
-
Studentenleven in Middelburg en Zeeland
Wonen op de campus, omringd door andere studenten, levert de perfecte basis voor een rijk studentenleven. Denk bijvoorbeeld aan gezellig samen eten, ontspannen filmavonden en gezamenlijke huiswerksessies. Uiteraard zijn er echter nog veel meer mogelijkheden. Alle studenten zijn automatisch lid van de Roosevelt All Students’ Association (RASA). RASA is de overkoepelende organisatie voor alle studentenclubs en -verenigingen. Er is voor ieder wat wils: van sport, muziek en theater tot aan fotografie, debatteren en EHBO.
UCR bevindt zich in Middelburg, een kleine stad met 48.000 inwoners in Zeeland. Zeeland heeft prachtige stranden en de meeste zonuren van het land en is daarom ook een toeristische trekpleister. Met het oog op deze toeristen wordt er hier genoeg georganiseerd, zij het strandraces of theater- en filmfestivals. Ondanks de bescheiden omvang van de stad biedt Middelburg studenten alles wat ze nodig hebben, van winkels en cafés tot sportcentra en een bibliotheek. De stad ligt op 25 minuten fietsen van het strand en de bioscoop. De pittoreske plaats in zuidwest-Nederland is een gemoedelijke, veilige studentenstad, zonder al te veel afleidingen.
-
Studentbegeleiding
Alle UCR-studenten krijgen een tutor toegewezen. De tutor, een docent van de opleiding, is voor studenten het eerste aanspreekpunt. Elk semester bespreken de studenten met de tutor hun studievoortgang en hun wensen voor de volgende semesters. Ook buiten die contactmomenten om kunnen studenten echter met eventuele vragen altijd bij hun tutor aankloppen. Waar nodig zal deze ze vervolgens doorverwijzen naar de juiste contactpersoon of instantie binnen of buiten onze instelling. Naast de tutoren heeft UCR ook een Writing Center, een Student Office, een studentendecaan, en verschillende studentendiensten waar studenten met vragen en problemen terechtkunnen.
In het geval van speciale (leer)behoeften zet UCR zich er graag voor in een oplossing op maat te vinden. We verzoeken de studenten daarom tijdens de inschrijfprocedure openhartig te zijn over wat ze nodig hebben, zodat we binnen onze mogelijkheden naar een oplossing kunnen zoeken die zo goed mogelijk aansluit bij hun behoeften.
-
Kosten
Welk tarief van toepassing is, wordt bepaald middels het paspoort van de student. Voor studenten die financiële ondersteuning nodig hebben, biedt UCR eveneens opties. Meer informatie vindt u hier (in het Engels).
Bovenop het collegegeld komen nog de kosten voor een kamer op de campus. De huur bedraagt ongeveer 400 euro per maand (4.800 euro per jaar). Houd daarnaast ook rekening met overige uitgaven, bijvoorbeeld voor eten en drinken, boeken, verzekeringen, eventuele reiskosten en vrijetijdsbesteding. Studenten zullen hiervoor gemiddeld zo’n 500 euro per maand (6.000 euro per jaar) nodig hebben.
Op de campus en in Middelburg zijn er voor studenten diverse bijbaantjes te vinden. We raden studenten echter aan om eerst een semester/jaar aan het universiteitsleven te wennen. De vacatures op onze campus zijn nooit voor meer dan acht uur per week; als onderwijsinstelling komt de studie voor ons namelijk altijd op de eerste plaats.
-
Toelating
De inschrijfprocedure voor UCR wijst zich eigenlijk vanzelf. Studenten registreren zich via Studielink en worden vervolgens van daaruit doorverwezen naar het aanmeldingssysteem van UCR (Osiris). Hier uploaden ze alle benodigde documenten (cijferlijst, motivatiebrief, passport/id-kaart en waar nodig diploma statement), voegen contactgegevens van een referent toe en dienen ze hun officiële verzoek tot inschrijving in. Inschrijven kan vanaf 1 oktober (voor studiestart in het voorjaar) tot 1 april of 1 mei (voor studiestart in het najaar).
We nemen inschrijfverzoeken direct in behandeling zodra ze bij ons binnenkomen. De procedure bestaat uit vier stappen:
- Allereerst controleren we of de student aan de academische vereisten van UCR voldoet. In dit verband controleren we of de student beschikt over een vwo-diploma of een diploma dat vergelijkbaar is met het Nederlandse vwo-diploma. Meer informatie over diplomagelijkwaardigheid vindt u hier.
- Voldoet het diploma aan alle eisen, dan gaan we na of de student goed past bij onze instelling. In dit stadium pakken we de motivatiebrief en aanbevelingsbrief erbij.
- Inschrijvers die door deze eerste beoordeling komen, worden uitgenodigd voor een interview. Dit (online) gesprek van een half uur tot een uur vindt plaats met een van onze faculteitsleden. Het gesprek is zowel voor ons een kans om nader kennis te maken met de inschrijver als voor de inschrijver een goede gelegenheid om ons iets beter te leren kennen en antwoord te krijgen op eventuele vragen.
- Enkele weken na het interview ontvangen inschrijvers tot slot bericht of zij worden toegelaten tot de opleiding.
We streven ernaar de gehele toelatingsprocedure binnen zes tot acht weken na ontvangst van het inschrijfverzoek af te ronden.
Voor Ouders
Onderstaand vindt u een kort overzicht van de belangrijkste punten. Voor uitgebreidere informatie verwijzen we u graag naar de betreffende pagina’s over elk van de afzonderlijke onderwerpen.